Házimozi fejlesztések

E-mail Nyomtatás PDF

Ismét egy bejegyzés, az előző jó régen volt.

Megelégeltem, hogy a fotófeldolgozásra szánt gép volt az adattára a filmeknek, így kicsit  továbbgondoltam a házimozim kiterjesztését.

Az eredmény egy NAS lett, ami a számítógép bekapcsolása nélkül látja el az adattár feladatát a belső hálózaton keresztül. Hosszas keresgélés után - kiakadva a márkás Synology árak után - rátaláltam egy olcsó, de jó szerverre, a HP Proliant N36L microserverre. Egy gond van vele: gyárilag szoftver nélkül érkezik, de 4HDD-t képes fogadni, a hasonló Synology DS411-es 3x annyiba kerül.

Azt hiszem az árkülönbség magáért beszél, és megér némi küzdelmet a megfelelő beállítás.

A terv része volt egy nagyobb kapacitású tárhely elkészítése a filmjeim és zenéim számára, a lehető legbiztonságosabb megoldásban. Sajnos tökéletes biztonságot nem ad a megoldásom, de a semminél több, és jelentős felárral sem jár.

A RAID5 talán sokak számára ismerős lehet. Gyakorlatilag ezt vettem alapul, de jobb megoldásban, aminek a neve RAIDZ. Ez SUN által fejlesztett ZFS filerendszeren alapul, működésében hasonló, mint a RAID5, de biztonságosabb nála, mert a RAID5 a rendelkezésreállást ugyan biztosítja, de az adatok konzisztenciáját már nem (pl. egy esetleges áramszünet esetén). 4 lemezes tömböt képzeltem el, ehhez 4x2TB-os HDD-t vettem. A nyers kapacitás 1,8TB (marketinget leszámolva :D), RAIDZ-be fűzve egyetlen 5310GB tömb lett belőle, amely 1 merevlemez meghibásodása ellen védett a 4-ből, tehát megmaradnak az adatok, ha az egyik el is romlik.

A nyers sebességek magukért beszélnek: 83MB/s írás és 252MB/s olvasás, szerveren belül mérve. Ebből kb. 65-70MB/s elérhető gigabites hálózaton, ami jónak mondható, kellően gyors adatmozgatást tesz lehetővé :)

Így meg lett a tárhely a filmeknek, amire már nagy szükség volt, de ez magában kevés, meg is kell jeleníteni valahogy a plazma-TV-n.

Nemrég vettem egy Popcorn Hour A-210-es médialejátszót, ami nagyon jó kis gép, gyönyörű képpel, belső merevlemezhellyel és sok szolgáltatással (pl. a távirányítónak saját világítása van). Egyetlen egy dolog volt, amivel nem voltam megelégedve: ha már van NAS és a médialejátszó képes zenét lejátszani, akkor ezt ki is kellene használni. Viszont az A-210-esnek nincs saját kijelzője, tehát a zenehallgatáshoz is be kell kapcsolni a TV-t, márpedig ez nem éppen felhasználóbarát megoldás.

Így az A-210 lecserélése mellett döntöttem. A választásom a Dune Smart D1-re esett. A két egység tudásra tökéletesen megegyezik, csak a Dune-nek van kijelzője.

Mivel még csak ma érkezett meg, a hosszabb tesztelés még várat magára, de egyelőre pozitívak a tapasztalatok vele...

 

Fotós cucc eladása

E-mail Nyomtatás PDF

Sajnos szomorú dolog történt velem nem olyan régen... egy ismerősöm, akit kisegítettem anyagilag nem tartotta be a szavát, így sajnos el kellett adnom a teljes fotós felszerelésem :( nagyon szomorú vagyok emiatt, de meg kellett hoznom ezt az igen nehéz döntést, amihez sok dolog nem túl jó együttállása is szükségeltetett:

- Vettem egy lakást, ami magában nagyon pozitív, de persze igen megterhelő anyagilag :)

- Megszűnt a régi munkahelyem a PPI-ETC, és kis időbe telt, amíg másikat kaptam (UPC Helpdesk). Sajnos a fizetés szintje meg sem közelíti az előző munkahelyét...

- Az ismerősöm, aki nem kis összeggel tartozik, nem teljesítette ígéretét, miszerint havi részletekben kifizeti a tartozását...

Az első két dolgot még túléltem volna, de a harmadik sajnos betette a kaput. Most már mindegy, a fotós cucc oda van, nem keveset buktam rajta. Remélem hamarosan ismét lesz másik, a terv, álom már meg van, már csak az anyagi megvalósítás hiányzik...

 

Hármashatár-hegyi kirándulás

E-mail Nyomtatás PDF

Fent jártam a Hármashatár-hegyen, fotózgattunk Telescoper barátommal egy kicsit, ÍME az eredmény :)

 

 

 

Túra a Bükkben

E-mail Nyomtatás PDF

Régen volt már bejegyzés a blogban, ideje volt egy újabbat közzé tenni.

A hétvégén a Bükkben túráztam a www.rolitura.hu oldal segítségével, pénteken 17.9km-t, szombaton összesen 23km-t tettünk meg, az időjárás lehetet volna kegyesebb hozzánk. Vasárnap a demjéni termálfürdőben pihentük ki a túrák fáradalmait.

Természetesen a fényképezőgépem is nálam volt, igaz nem vagyok nagy természetfotós, de azért megpróbáltam valamit visszaadni a körülményekből, az eredmény megtekinthető a galériában.

 

Michael Jackson Flashmob After Party

E-mail Nyomtatás PDF

Tegnap hirtelen felindulásból felkértek a Michael Jackson Flashmob After Party fotózására. Bulifotózást ugyan szoktam csinálni (www.megaclub.hu), de ez teljesen más stílus volt. Egy biztos, a hangulattal nem volt gond :) Képek nemsokára lesznek, de először a hivatalos oldalon fognak megjelenni.

 

Bejelentkezés